Egy felvidéki sportolói példakép, Novota János a bécsi Rapid kapusa adott kapustippeket

Novota Jánossal és családjával tegnap találkoztam Bécsben a Hanappi stadion szomszédságában. Sokat beszélgettünk a labdarúgásról, kapuskodásról.

Elmondása szerint János is azon kapusok közé tartozik akik a tehetségük mellett keményen dolgoznak, hogy elérjék céljaikat.  Jelenleg a bécsi Rapid csapatának elsőszámú hállóőre ami a csapat múltját és jelenét is nézve minden hazai labdarúgó számára irigylésre méltó feladat. A mi felvidéki magyar sportolóinknak pedig méltán lehet példaképe játéktudásból, küzdeni akarásból, segítőkészségből, magyarságtudatból.

Tippek fiatal kapusoknak:

János, elmondása szerint mindig úgy érezte,  nem volt tökéletes a labdajátéka lábbal vagyis pontatlanok voltak a kirúgásai. Ezért még a mai napig is nagyon sok időt szentel a labdakezelés és kirúgások gyakorlására.  A következő tippeket ajánlotta a kapusoknak akik szintén ezzel a problémával küzdenek:

– Labdakezelés és kirúgások különbözÅ‘ formáinak mindennapos gyakorlása. Mivel manapság a kapusokat többször hozzák a védÅ‘k játékba nagyon fontos a hátra adott labdák magabiztos mezÅ‘nyjátékosként való magjátszása. Hogyan gyakoroljunk:

a.) az edző által hátragurított labdát megpróbálod abba az irányba terelni (legbiztonságosabb belsővel), amelyik lábbal passzolni vagy kirúgni szeretnéd. Mielőtt még a labdát lekezeled gyorsan felnézel, hogy melyik védő szabad vagy megjátszható.

b.) A labda kirúgásánál az erÅ‘ nem is játszik olyan nagy szerepet mint a pontosság vagyis, hogy megfelelÅ‘ nagyságú és gyorsaságú láblendítés után pontosan találd el a labdát – ha egyeneset szeretnél rúgni a labda közepét.

c.) fontos, hogy a rúgás pillanatában a szemünk a labdán maradjon ugyanis, ha a kapus közben estleg a tarsát vagy a támadóját nézi előfordulhat, hogy nem pontosan a labda közepét talűlja el a lendítő láb és ebben az esetben falsot adhat a labdának vagy elvéti azt.

d.) mindkét lábbal gyakorolni a labdakezelést és kirúgásokat